In vroeger tijden waren de woningen in hout en leem opgetrokken en met stro bedekt, maar het hoeft ons in dat kader niet te verbazen dat de oudste bakstenen woningen (begin 18de eeuw) godsdienstige voorstellingen in hun voorgevel droegen: het Lemke (Lam Gods), de Heilige Job, O.L. Vrouw…

In het Zand: midden de 18de eeuw woonde hier de familie Peters Mevissen met hun 3 kinderen. Nadien hun zoon Theodoor Peters, gehuwd met Deckers Gertrude. Volgens de volkstelling van 1856 woonden er de twee ongehuwde broers Jan en Hendrik Peters. Rond 1900 woonden er Jacob Cleven en Ida Aendekerk. De laatste bewoners waren het gezin Cretskens Vissers. De Langstraat, met de splitsing naar de Zandstraat naar links. Later zou op deze splitsing het oorlogsmonument komen dat eerder voor de kerk stond. Rechts buiten beeld het gemeentehuis met gemeenteschool.

’t Zand
Naast Sipernau, de kerk en het klooster zijn er twee andere historisch belangrijke plekken in Elen, elk in een ver verleden een laathof. Eén daarvan is het Zand, ontstaan rond Loeshof of de Hof van Zand. Daar is nu nog vooral de gerestaureerde molen de blikvanger, waar opa jarenlang gangmaker en bezieler van de molenfeesten is geweest, die mede deze restauratie moesten bekostigen.

Het voorouderlijke huis Van de Weerd tegenover de kerk




