Op 10 juli 2006 werd de wapenbrief van de familie Ramakers tijdens een plechtigheid uitgereikt, en op 22 augustus 2006 werd hij officieel gepubliceerd in het Staatsblad.

Daarin verleent de Vlaamse Regering aan Hubertus Antoon Ramakers, gewezen burgemeester, voorzitter van verenigingen en lid van diverse Raden van Bestuur, geboren op 18 januari 1937, het recht het wapen te voeren zoals het hier is beschreven en afgebeeld: Schuingevierendeeld 1. en 4. in keel een kwart van een rad van goud, uitgaande van de deellijnen 2. en 3. in lazuur een kwart van een stuurwiel van goud, uitgaande van de deellijnen, de naaf en de velg aangesloten. Het schild getopt met een helm van zilver, getralied, gehalsband en omboord van goud, gevoerd en gehecht van keel, met wrong en dekkleden van goud en van lazuur. Helmteken: een egel van natuurlijke kleur houdend een sleutel van goud. Wapenspreuk: GUBERNARE SIMUL SERVIRE (“Al dienend leiden”) in letters van goud op een lint van keel. (…) voormeld wapen mag gevoerd worden door de begunstigde en zijn naamdragende afstammelingen. (…) Gegeven te Brussel op 3 april 2006.

Het rad op het wapenschild verwijst naar de naam Ramakers, die teruggaat op het beroep raderenmaker. Het stuurwiel is een referentie naar de jeugdjaren van Hubert aan de kanaalkom in Eisden, en naar de (sleep-)boten waar hij pleziervaart mee deed. De kleuren keel (blauw) en lazuur (rood) zijn de kleuren in het wapenschild van Elen. De egel (een verwijzing naar één van de bijnamen van “het meisterke”: “den egel”) houdt een sleutel vast zoals Sint-Pieter, patroonheilige van de parochie in Elen, een sleutel die overigens ook in het wapenschild en het zegel van de schepenbank (hieronder) van Elen voorkomt.