Het orkest Te Swing uit het Engelstraatje (± 1935-1952)

Leopold Crijns

De familie Crijns-Meyers was een zeer muzikale familie en het was dan ook niet te verwonderen dat de gebroeders een eigen orkest oprichtten. Geen enkele kermis in de nabije omtrek ging voorbij of zij werden gevraagd om in een of ander cafeetje gezellige dansmuziek te brengen.
Rèmie speelde Tuba, trombone, mondharmonica en kon ook nog een aardig stukje zingen, Lèo bespeelde de bugel de banjo en mondharmonica, Foons bespeelde de accordeon als geen ander, De Jaak was slagwerker en Leopold, de drijfveer achter het orkest, bespeelde saxofoon, banjo en nog vele andere instrumenten.
Het orkest werd meestal gevormd door “de Foons”, “de Jaak” en “de Leopold”. De twee overigen kwamen er maar per gelegenheid bij. Jacquemin van de Broekstraat, beter gekend als Pi-jholleke, en Gueske echter waren vaste pionnen. Zeer dikwijls hielden zij repetitie voor hun woning, op de wei van Lowi-j Aerts. Het dorp kende toen nog niet het lawaai van tegenwoordig, en men kon dan ook in de verre omtrek genieten van een gratis muzikaal avondje. Niet vergeten, de radio was toen nog niet wat het nu is. De liefde voor de muziek heeft Leopold ook het leven gekost. Zwaar bezweet in een warm, dompig cafeetje ging hij regelmatig in de buiten wat verfrissing opdoen en een luchtje happen. Een zware longontsteking was het gevolg en maakte in 1952 een abrupt einde aan zijn leven. Dit voorval betekende ook het einde van zijn orkest.

Volgens de overlevering heeft Victorina Meyers (°1903 – *1970) die een tijdje bij zijn ouders heeft gewoond hem bijgestaan en verzorgd aan zijn ziekbed. (Zij waren neef en nicht in de tweede graad)

(Informatie verstrekt door Alfons Crijns)